Hoeveel is mijn huis waard?

De waarde van een huis hangt af van verschillende factoren. Eén ervan is smaak. Over smaak valt niet te discussiëren. Het is echter wel zo dat een eerder “neutrale stijl” het een potentiële koper gemakkelijker maakt om zich zijn of haar “stijl” en/of eventuele aanpassingen in te beelden in het bestaande plaatje. Een woning mag gezelligheid uitstralen, maar een uitgesproken stijl kan bij een bezoek soms een “afknapper” zijn. Een gouden tip is om de woning op te frissen met een neutraal likje verf. De waarde van een huis of appartement stijgt immers naar mate het opgeknapt en/of instapklaar is.

De onderstaande punten zijn even zoniet nog belangrijker:

EPC-attesten

In Vlaanderen zijn er nog te veel huizen die niet of onvoldoende geïsoleerd zijn. Door een goede isolatie, een energiezuinige verwarmingsinstallatie en de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas kunt u een woning al heel wat comfortabeler maken. Het EPC heeft dan ook als doel te sensibiliseren en advies te geven over hoe het beter kan.

Naast de score die de energetische kwaliteit van de woning weergeeft, bevat het EPC ook een adviesonderdeel waarin energiebesparende maatregelen worden voorgesteld. Die maatregelen zijn niet verplicht, maar ze tonen wel aan hoe u kunt besparen op energie. Bovendien krijgt u voor bepaalde energiezuinige investeringen een subsidie of belastingvermindering.

Plaatsbeschrijving

Een plaatsbeschrijving legt de toestand waarin het pand zich bevindt vast. Bij een latere betwisting over een mogelijk veroorzaakte schade tijdens de verhuurde periode, kan men een duidelijke vergelijking maken. Zo kan de eventuele huurschade bij het einde van de huur eenvoudig bepaald worden. Het opmaken van een plaatsbeschrijving is een verplichting voor verhuurder en huurder en gebeurt voor gezamelijke rekening.

Deze plaatsbeschrijving dient opgesteld te worden voor de huurder de woning betrekt of binnen de eerste maand van de bewoning. Het document wordt bij de geschreven huurovereenkomst gevoegd. Beide dienen binnen de twee maanden geregistreerd te worden.

Expert-schatter

De venale waarde, verkoopwaarde uit de hand, of veilbare waarde van een goed is de waarde die ieder redelijk mens wil betalen voor dat goed als het op de markt wordt aangeboden. Bij de bepaling van deze waarde wordt rekening gehouden met de aard en bestemming van het goed en met de vastgoedmarkt van de streek.

Iedereen die een onroerend goed verkopen wil, doet er goed aan de hulp in te roepen van een vastgoedexpert voor de uitvoering van een onafhankelijke schatting. Zo heb je niet alleen een idee over de haalbare prijs, maar je kan het schattingsverslag ook gebruiken om de koper te overtuigen.

Blijf op de hoogte

Contacteer ons

Voor al uw vragen hebben wij een antwoord.
Dus aarzel niet om ons te contacteren.

First-Estate
Leopoldslei 7
2930 Brasschaat
+32 475 71 50 10 +32 3 653 00 02